Günlük yaşamın vazgeçilmez maddelerinden bir tanesi hiç kuşkusuz, polimerdir. PVC (Poli Vinil Klorür), çok büyük olan bu polimer ailesinin önemli bir üyesidir ve modern bir sentetik (yapay) malzemedir. İki doğal kaynak olan petrol ve tuz’dan üretilen PVC, ticari anlamda ilk olarak gelişen plastiklerden biriydi. Günümüzde PVC, çocuk oyuncaklarından, su toplama ve dağıtma borularına, şişe ve torba yapımına, çeşitli spor malzemelere, otomobil döşemelerine ve silecek sistemlerine, pencere profillerine, pillere, elektrik izolasyon maddelerine, kablolara, kredi kartlarına, yiyecek kaplarına, kan torbası, serum tüpü, ameliyat eldiveni ve kalp kateteri gibi tıbbi malzemelere kadar modern yaşamımızda bir çok değişik uygulamalarla çok geniş kullanıma sahiptir.
PVC’nin hayatımızın her alanında ve pencere profillerinde yaygın olarak kullanılmasının altında şu temel özellikleri yatmaktadır:
PVC ve Alüminyum Pencerelerinin Karbon Ayak İzi Açısından Karşılaştırılması
Karbon ayak izi, her insanın ulaşım, ısınma, enerji tüketimi gibi faaliyetleri sırasında veya satın aldığı her türlü ürünün üretim aşamalarında atmosfere yayılmasına neden olduğu karbon miktarını anlatmak üzere kullanılan bir terimdir. Başka bir ifadeyle, aldığımız her ürün veya gerçekleştirdiğimiz her faaliyet için gerekli olan enerjinin üretilmesi sırasında atmosfere salınan karbon gazı toplamını ifade eder.
Doğal süreçlerin etkisinde milyonlarca yıldır devam eden iklim değişikliği, günümüzde insan kaynaklı çevresel kirlilik nedeniyle etkisini ve zararını daha da arttırmıştır. Geçmişten aldığımız temiz ve sağlıklı çevre mirasını gelecek nesillere de gerektiği gibi aktarabilmek için her kişi ve kuruluşa görevler düştüğü bir gerçektir.
Bu çerçevede hem çevre ve iklime karşı duyarlılığımızı göstermek üzere hem de çevre kirliliğine karşı alınan önlemlere somut katkı verebilmek üzere karbon ayak izinin hesaplanması ve azatlımı konusunda çalışmalar yapmak önemli bir görev haline gelmiştir.
Karbon ayak izi, bir işletme yada bir faaliyet sebebi ile oluşan ve yaygın olarak küresel ısınma potansiyelini ifade eden sera gazı emisyon miktarını hesaplar. CO2 eşdeğeri kilogram veya ton cinsinden ölçülür.
Karbon ayak izi karşılaştırması için yapılan çalışmada aynı tip ve ebattaki PVC ve Alüminyum pencere çerçevelerinin, hammadde oluşturulmasından binaya montajına kadar aşamalardaki enerji tüketimi ve bunun sonucunda da kg cinsinden CO2emisyon miktarları hesaplanmıştır. Bu çalışmada PVC pencere çerçevesinin karbon ayak izi 248,8 kg CO2 olarak, Alüminyum pencere çerçevesinin karbon ayak izi ise 485,9 kg CO2 olarak bulunmuştur. Alüminyum pencere çerçevesinin karbon ayak izi, PVC pencere çerçevesine oranla 2 kat daha yüksek miktardadır.
Ayrıca, PVC profillerinden yapılmış pencerenin ısı yalıtım performansı da yüksektir. Dolayısıyla kullanıldıkları mekanlarda kışın ısınma enerjisinden, yazın iklimlendirme (klima) enerjisinden tasarruf sağlayarakDiğer bir konu da PVC pencerelerin, uzun ömürleri sonrasında geri dönüşüm için enerji tüketimi, Alüminyum pencerelerin geri dönüşüm enerji tüketimine göre çok çok düşüktür.
PVC pencerelerin tüm üretim aşamalarında, düşük karbon ayak izine, kullanımları sırasında uzun ömür ve üstün yalıtım performansına, geri dönüşümlerinde de düşük karbon ayak izine sahip olmalarından dolayı diğer malzemelerden yapılmış pencerelere tercih edilmesi sonucunu doğurmuştur.
Günümüzde teknolojinin gelişmesine paralel olarak banyo ürünlerinin çeşitliliği de artmıştır. Geliştirilen bu
İNCELEEvinizin tüm estetiği küçük bir dokunuşla emin ellerde, iron Dekorasyon Olarak evlerinizin cam-ayna-kornej işlerini yapıyoruz. evinizin güzelliğine güzellik katıyoruz
İNCELEDuvar Kağıtları, duvar kağıdı tutkalı ile duvarlara uygulanan iç mekan dekorasyon aracıdır. Uygulandığı
İNCELE